Cadoul pentru copiii de 3 ani – Cum NU ar trebui să fie? Aspecte la care părinții trebuie să fie foarte atenți

COVER - Cos de cumpărături plin cu jucării pentru copii

Copiii, mai ales cei de până în trei ani, sunt atrași de orice este colorat, pufos și care poate fi luat ușor în mânuțele lor micuțe. Practic, după aceste criterii se ghidează de multe ori părinții atunci când au în vedere alegerea cadoului pentru prichindeii lor.

Din dorința de a-i face fericiți cumpărându-le întocmai jucăriile pe care și le doresc, adulții trec uneori cu vederea faptul că anumite produse pot reprezenta un real pericol pentru cei mici sau ignoră recomandările de vârstă înscrise de producător pe ambalaj. Astfel, părinții ce au copii de trei ani, ca de altfel și cei ai căror prichindei au trecut de această vârstă, ajung de multe ori să se întrebe care sunt cele mai potrivite cadouri pentru piticii lor sau cum să aleagă jocuri care să îmbine siguranța cu distracția.

În acest demers, ei ar trebui ajutați și de autorități, care ar putea să interzică magazinelor să comercializeze produse ce nu respectă standardele de siguranță, dar și de centrele comerciale, care ar trebui să respecte aceste reglementări. Indiferent dacă beneficiază sau nu de acest ajutor, părinții sunt îndrumați, primesc sfaturi și recomandări de la proprietarii afacerilor online care distribuie jucării în conformitate cu standardele europene de siguranță. Și exact de aceea suntem și noi astăzi aici.  

1. Cadouri pentru copii de 3 ani – ce le place celor mici, dar nu și părinților

  Cadouri pentru copii de 3 ani - ce le place celor mici, dar nu și părinților

 

Lumea colorată și plină de varietate, noutate, forme diverse, numere, litere și animăluțe de jucărie este atât de atrăgătoare pentru copii încât probabil că îți este dificil să îi refuzi celui mic dorința de a avea o jucărie sau alta, chiar dacă știi că nu este tocmai potrivită vârstei lui.

Știm cum se întâmplă: din tot raionul de jucării, celui mic i se pune pata exact pe cea care prezintă cel mai mare risc pentru el. Atașamentul său instant față de obiectul colorat este atât de mare încât nu îi va mai da drumul din mână. De cele mai multe ori, este vorba fie animăluțe dintr-un pluș de slabă calitate, care se desprinde ușor și riscă să fie ingerat de copil, fie de mașinuțe cu muchii mult prea ascuțite, în care se poate accidenta din întâmplare, fie sunt seturi de construit ce conțin piese mult prea mici, ce pot fi înghițite cu ușurință.

2. Autoritățile au hotărât – ce cadou pentru copiii de 3 ani nu este recomandat în nicio situație

  Autoritățile au hotărât – ce cadou pentru copiii de 3 ani nu este recomandat în nicio situație

 

În primăvara anului 2011, ANPC a realizat o serie de controale în magazinele ce aveau ca activitate de bază distribuirea jucăriilor pentru copii. În urma acestora, au decis ca următoarele tipuri de produse să fie retrase din aceste centre comerciale, pentru că pun sănătatea celor mici în pericol:

 • Seturile realizate din componente care se pot desprinde ușor în piese de dimensiuni foarte reduse, ce se pot ingera cu ușurință;
 • Animăluțele de pluș, realizate din materiale slab calitative, care pot fi smulse foarte facil de copii și pot ajunge ulterior în căile respiratorii ale acestora;
 • Jucăriile ale căror margini și colțuri sunt ascuțite, rigide și/sau abrazive;
 • Jucăriile din lemn neșlefuit și nelustruit, din care se pot desprinde ușor așchii ce îi pot răni pe copii, mai ales pe cei micuți, de până în trei ani, care nu se pot feri singuri;
 • Jucăriile realizate din materiale textile ce prezintă cusături slabe, care la utilizarea neatentă riscă să se desprindă și să permită celor mici accesul la materialul cu rol de umplutură (de obicei vatelină).

Aceste interdicții sunt valabile pentru jucăriile cu recomandare de vârstă maximă de 3-4 ani, dar se pot aplica și pentru cele destinate celor ce depășesc acest segment.

3. Idei de cadouri pentru copii de 3 ani – AȘA DA vs. AȘA NU

 

  Idei de cadouri pentru copii de 3 ani – AȘA DA vs. AȘA NU  

 

În încercarea de a ține cont și de dorințele celor mici, dar și de normele de siguranță și de recomandările autorităților, părinții ai căror copii nu depășesc vârsta de 3 ani trebuie să acorde o atenție mai mare procesului de alegere a cadoului perfect.

Așadar, venim în sprijinul vostru, al părinților, și vă propunem câteva dintre variantele pe care le considerăm sănătoase. De asemenea, veți găsi și câteva idei de obiecte de care să vă feriți, chiar dacă juniorii vor insista cu ochișorii lor de cățeluși sau cu plânsete care par a nu mai conteni.

3.1. Cadouri pentru copii de 3 ani – AȘA DA

Începem cu jucăriile educative. Din această categorie nu pot lipsi:

 • un computer de jucărie, realizat din plastic;
 • un set de cărți cu numele unor obiecte de bază, simple (măr, câine, masă, soare, pisică etc);
 • o tablă magnetică cu cifre sau litere de mari dimensiuni, realizate dintr-un plastic moale;
 • console portabile cu funcție de alegere a răspunsului corect, ce se pot conecta la calculator, pentru jocuri educative interactive, adaptate în funcție de vârstă etc.

Continuăm cu jucăriile cu scop pur distractiv:

 • păpuși pentru fetițe, cu un număr minim de accesorii vestimentare;
 • mașinuțele sau tractorașe dintr-o singură piesă;
 • zornăitori din materiale moi și delicate;
 • tăblii de desenat cu seturi de creioane magnetice etc.

 

3.2. Cadouri pentru copii de 3 ani – AȘA NU

 

Când vine vorba despre idei de cadou pentru copiii de 3 ani pe care ar trebui să le eviți, trebuie să le iei în calcul pe cele menționate de ANPC și pe cele care nu corespund vârstei:

 • Animăluțele de pluș, ale căror cusături se desfac ușor și al căror material exterior se desprinde imediat;
 • Puzzle-urile sau seturile de construit ce conțin piese foarte mici și ușor de ingerat (acestea nu sunt cadouri pentru copii de 3 ani, ci mai degrabă pentru cei de peste 6 ani);
 • Jucăriile ce conțin obiecte ascuțite sau tăioase;
 • Jucăriile din carton care, atunci când sunt mestecate de cei mici, se umezesc și pot fi ușor înghițite etc.

Așadar, dacă ești în căutarea unor cadouri pentru copii de 3 ani, fete sau băieți, ia în calcul aceste sfaturi. Varietatea jucăriilor disponibile astăzi pe piață nu va reprezenta niciun obstacol în a găsi un dar potrivit pentru un prichindel drăgălaș, unul care să fie pe placul lui și care să nu-i pună sănătatea în pericol.

Un pont de final: la 3 ani, cadoul celui mic trebuie să fie distractiv, educativ și, cel mai important, trebuie oferit exact de ziua de naștere. Nu mai devreme și în nici un caz mai târziu. Așadar, dacă l-ai găsit online, asigură-te că îl comanzi din timp, astfel încât coletul să ajungă la momentul potrivit și micuțul să nu fie dezamăgit.   Sursa foto: shutterstock.com, storyblocks.com  

 

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cadourile pentru copii de 3 ani

 

Ce cadou să faci unui băiat de 3 ani?

Băieții sunt aventurieri, sunt curajoși și vor să se întreacă în abilități. La acestă vârstă însă, nu poate fi încă vorba despre așa ceva. Cu toate acestea, sigur vor fi încântați de mașinuțele dintr-o singură bucată, un puzzle cu câteva piese, de tăbliile de desenat magnetice sau de zornăitoarele sub formă de ursuleți. Un cadou pentru un băiețel de 3 ani trebuie să îl provoace să își dezvolte abilitățile și dexteritatea.

Ce cadou să faci unei fete de 3 ani?

Fetițele sunt cochete, chiar și cele micuțe. Orice tânără domnișoară va fi fericită să primească o păpușică, o trusă de machiaj de jucărie fără substanțe chimice dăunătoare sau câteva legume de plastic, pe care să le poată tăia, astfel încât să facă o delicioasă salată.

Unde găsesc cadouri pentru copiii de 3 ani?

Când e vorba despre cadouri pentru copii de 3 ani, băieți sau fete, magazinele specializate în comercializarea exclusivă a acestor tipuri de produse sunt cele mai potrivite locuri în care vei găsi jucării de calitate. Cu siguranță cunoști cele mai importante nume de astfel de centre comerciale de pe piața din România.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.