Deficitul de atenție – Cum să îți ajuți copilul să se concentreze mai ușor la școală și acasă

Deficitul de atenție – Cum să îți ajuți copilul să se concentreze mai ușor la școală și acasă

Deficitul de atenție este un lucru cu care din ce în ce mai mulți copii din ziua de azi se confruntă și, odată cu aceștia, și părinții lor. Această afecțiune generează probleme în ceea ce privește menținerea concentrării la școală în timpul orelor sau acasă la completarea temelor și poate avea un impact mare în ceea ce privește dezvoltarea micuțului.

Există multe motive pentru care cei mici manifestă aceste simptome, însă, din fericire, există și variante care te pot ajuta să îi îmbunătățești sănătatea fizică și mintală a prichindelului tău dacă și el este într-o situație de acest gen.

 

1. Deficitul de atenție la copii

 

La nivel mondial, numărul copiilor diagnosticați cu această afecțiune crește anual cu aproximativ 3%, iar dintre aceștia, între 30% și 70% manifestă simptome ale deficitului de atenție și când ajung la maturitate. În ultimii ani, această problemă de sănătate mintală a primit tot mai multă atenție atât din partea medicilor, cât și de la specialiștii în educație, care caută soluții pentru dezvoltarea normală și integrarea socială eficientă a micuților afectați.

 

1.1. Ce este deficitul de atenție?

 

Tulburarea de deficit de atenție și concentrare, cunoscută și ca ADHD, este o afecțiune de dezvoltarea neurobiologică de dezvoltare, care apare încă din primii ani de viață ai copilului. Aceasta se manifestă prin imposibilitatea concentrării, hiperactivitate și impulsivitate. Unii specialiști afirmă că există două forme ale acestei probleme, în timp ce alții identifică trei tipuri, aceasta din urmă fiind și opinia îmbrățișată majoritar în literatura de specialitate.

 Cele 3 tipuri de ADHD sunt:

 • Tipul predominant hiperactiv;
 • Tipul predominant neatent;
 • Tipul combinat. 

1.2. Cauzele deficitului de atenție la copii

 

 Cei mai mulți experți pun această tulburare de concentrare și atenție pe seama cauzelor genetice, explicând că, în cele mai multe cazuri, micuții moștenesc de la părinți afecțiunea. Aproximativ o treime dintre copiii diagnosticați provin din familii în care această problemă există deja.

 

Însă, pe lângă originea genetică, comportamentul mamei în timpul sarcinii este deosebit de important pentru a preveni apariția ADHD. Consumul de alcool, droguri și tutun crește șansele ca fătul să fie afectat după naștere. De asemenea, starea emoțională a viitoarei mămici poate influența sănătatea mintală a bebelușului.

 

De asemenea, dezvoltarea fizică și socio-emoțională a copiilor în primii ani de viață este esențială când vine vorba de tulburările de atenție și concentrare. Specialiștii au ajuns la concluzia că micuții care cresc în orfelinate sau în alte medii lipsite de afecțiune au o probabilitate mai mare de a suferi de această afecțiune. 

 

În cazul copiilor care cresc în familii, factorii ce contribuie la apariția deficitului de atenție sunt alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de tehnologie (televizor, laptop, telefon, jocuri violente etc.) și lipsa contactului uman suficient.

 

1.3. Simptomele deficitului de atenție?

 

Copiii care suferă de deficit de atenție și concentrare au probleme în a îndeplini sarcini care necesită efort intelectual susținut și se integrează mai greu în grupurile de covârstnici. Printre simptomele cele mai frecvente se numără:

 • nervozitate și impulsivitate;
 • incapacitatea de a își menține concentrarea atunci când e vorba de lectură prelungită sau de alte activități complexe;
 • distragerea de către orice stimul din mediul exterior;
 • incapacitatea de a-și programa lucrurile pe care le au de făcut;
 • dezorganizare, uitarea unor amănunte importante pentru desfășurarea activităților cotidiene;
 • persoanele afectate par neatente într-o conversație;
 • nerăbdarea – nu își așteaptă rândul, vorbesc peste alții;
 • vorbit excesiv;
 • joc gălăgios. 

1.4. Tratamentul deficitului de atenție și concentrare la copii

 

Tratamentul deficitului de atenție are rolul de a ajuta copilul să se integreze cât mai eficient în grupurile sociale, să își controleze mai bine pornirile impulsive, să fie mai calm, să își îmbunătățească randamentul școlar și să funcționeze normal din punct de vedere emoțional și fizic. Acesta presupune 3 componente principale –  medicație, alimentație și terapie. 

 

Din punctul de vedere al tratamentului medicamentos, de cele mai multe ori sunt folosite pastile din categoria antidepresivelor sau amfetaminelor. Alimentația trebuie să fie cât mai săracă în zaharuri, cafeină și produse procesate care conțin coloranți sau conservanți artificiali. Din punct de vedere terapeutic, cel mai adesea este folosită metoda cognitiv-comportamentală, care presupune formularea unor sarcini punctuale clare, a căror îndeplinire să fie mereu recompensată. Această formă de terapie se va face de cadrele didactice în mediul academic și de părinți acasă. În continuare, vei descoperi principalele recomandări în acest sens.

 

2. Recomandări pentru părinții cu copii cu tulburări de atenție

 

Există mulți factori care îi determină pe copii să-și piardă atenția, așa că nu trebuie să te îngrijorezi crezând că doar micuțul tău se confruntă cu astfel de situații. Pentru orice problemă există întotdeauna o soluție, tot ce trebuie să faci este să te dedici și să încerci să îl ajuți. Fiecare efort pe care îl vei face va conta, iar acest lucru se va demonstra cu timpul. Dacă vrei să îi acorzi o mână de ajutor celui mic în ceea ce privește deficitul de atenție, atunci sunt anumite lucruri de care trebuie să ții cont și pe care trebuie să le faci.

 

2.1. Sfaturi pentru deficitul de concentrare a atenției

 

 • Faceți un singur lucru o dată – Pentru mulți copii, multitasking-ul nu este cel mai bun prieten. Săritul de la un task la altul poate fi derutant și poate influența rapid atenția acordată. Învață-ți prichindelul să facă un singur lucru odată, nu mai multe. Asta îi va îmbunătăți memoria și-l va ajuta să se concentreze asupra sarcinii pe care o face în momentul respectiv, fiind focusat  într-un singur loc.

 

Sfaturi pentru deficitul de concentrare a atenției

 

 • Împarte lucrurile – Încearcă să împarți lucrurile pe care trebuie să le facă în mici obiective pe care trebuie să le îndeplinească. În felul acesta va reuși mai ușor să le realizeze și să ajungă cu succes la final. Încercarea de a face prea multe deodată îl poate face să se plictisească sau să considere că este dificil, iar în felul acesta nu se mai poate concentra corespunzător și își pierde atenția asupra activității respective. 

 

 • Fă o listă cu lucruri de făcut – Atunci când copilul tău trebuie să facă ceva, fie că este vorba despre anumite lucruri pentru grădiniță sau școală, fie de sarcini pe care trebuie să le facă acasă, pregătește o listă care să îl ajute și să îl îndrume. De exemplu, dacă micuțul tău stă la birou și învață, realizarea lui va fi să își ia notițe pentru un capitol sau un subiect pe care îl studiază pentru a îl finaliza mai ușor.

După ce copilul tău și-a îndeplinit taskurile, luați o pauză și lasă-l să își relaxeze mintea înainte de a începe o altă activitate de acest fel.

 

2.2. Recomandări pentru copiii copii cu deficit de atentie

 

Pentru a păstra ordine în gândurile unui copil, cea mai bună variantă este să îl ajuți și să îl înveți să fie întotdeauna organizat. În plus, pentru ca atenția acestuia să fie concentrată asupra activității pe care o desfășoară la momentul respectiv, trebuie să aibă un spațiu dedicat, în care toate lucrurile să aibă locul lor. 

 • Fă un loc dedicat pentru învățat – Un loc dezordonat poate fi un factor declanșator al deficitului de atenție atunci când vine vorba despre un copil. Asigură-te că acesta are un spațiu dedicat pentru învățat, precum un birou sau o măsuță la care să poată sta să lucreze. Acesta trebuie să conțină doar obiecte pe care le folosește pentru școală, o gustare sănătoasă și apă. Ai grijă ca locul să fie dotat cu caiete, foi albe, pixuri, creioane, foi pentru notițe, carioci, creioane colorate, care să îi poată fi de folos pentru activitățile pe care le desfășoară.

 

 • Ajută-l să se organizeze cu notițe și jurnale – Să aibă notițe este la fel de important ca un spațiu special pentru învățat. Puteți să vă folosiți de lucruri pe care să le deosebească, precum diferite culori sau mape pe care să le poată găsi rapid și ușor. Asigură-te, de asemenea, că notițele pe care și le ia copilul la școală sunt și ele organizate și complete. Învățându-l pe cel mic cum să-și structureze informațiile, îl vei ajuta să fie mai atent și să știe exact unde trebuie să caute atunci când are nevoie de ceva.

 

 • Învață-l cum să se descurce cu lucrurile care îl distrag – Nu vei putea întotdeauna să fii la dispoziție pentru a elimina lucrurile care îl distrag, așa că învață-l pe cel mic cum să se confrunte cu ele. Ajută-ți copilul să ajungă ușor în punctul în care să își recapete atenția asupra unui task atunci când este distras. Când acesta are probleme de concentrare, încurajează-l să se ridice și să ia o pauză de la ceea ce face. Atunci când este la școală, având în vedere că nu se poate ridica pentru a lua o pauză oricând simte că nu mai poate fi atent, poate încerca să închidă ochii pentru câteva secunde și să respire adânc. În felul acesta mintea se relaxează puțin și poate ajuta la recăpătarea focusului. Acesta este un sfat valabil nu doar pentru copii, ci și pentru adulți, de asemenea.

 

 • Stabiliți rutine consistente – Rutina este de cele mai multe ori cea care îi ajută pe oameni să fie mai organizați și să ducă la bun sfârșit o zi dificilă. Formarea unor obiceiuri te poate ajuta atât pe tine, cât și pe copilul tău să vă organizați timpul mai ușor și pe acesta să facă față deficitului de atenție.

 

 • Stabilește un program pentru învățat și teme – Mulți copii sunt mai eficienți atunci când au un program bine stabilit pe care să îl poată respecta. Ajută-ți micuțul să își creeze un orar zilnic care să includă timp pentru teme, pauze de la învățat și alte activități. Asta îl va ajuta să aibă o rutină și să se poată concentra ușor la lucrurile pe care trebuie să le facă atât pentru grădiniță sau școală, cât și pentru el.

 

 • Plănuiește pauzele – Efectuarea temelor pentru o perioadă mai lungă fără a lua nici măcar o pauză poate influența rapid atenția și concentrarea pe care o are un copil, indiferent de vârsta acestuia. Plănuiește pauze de la studiu cât mai frecvente pentru piticul tău și ajută-l să nu-și piardă interesul pentru ceea ce face. Este important ca acesta să nu facă anumite lucruri din obligație și să nu devină ulterior frustrat pe activitățile pe care le desfășoară.

 

 • Păstrează o rutină pentru trezire și culcare – O minte odihnită este una care se poate concentra mult mai ușor. Ajută-ți copilul să-și creeze și să își respecte o rutină în ceea ce privește somnul. Stabiliți împreună o oră decentă la care acesta să se culce și o oră de trezire care să îl ajute să obțină timpul necesar de somni.

 

 • Ajută-l să găsească atenția în activitățile zilnice – Dacă îți dorești ca micuțul tău să nu fie afectat de deficitul de atenție, atunci cea mai bună și ușoară variantă este să îl ajuți să se concentreze asupra activităților pe care le desfășoară zi de zi. Ulterior, dacă observi că îi este greu să se focuseze, încearcă să observi care sunt lucrurile care îl plictisesc și caută soluții care să le rezolve.

 

 • Încercați jocuri pentru îmbunătățirea atenției – Dacă îți dorești să-l ajuți pe cel mic să se concentreze ușor asupra lucrurilor pe care le face, atunci cel mai ușor mod este de a te juca cu el. Sunt o mulțime de jocuri care să îi capteze atenția, tot ce trebuie să faci este să le găsești pe cele care îl atrag pe el. De exemplu, puteți să vă jucați împreună Jenga sau să faceți un puzzle amuzant, care îl va motiva să ducă la bun sfârșit activitatea pentru a obține rezultatul final. În plus, există o mulțime de jocuri educative potrivite pentru diferite vârste, care îți pot ajuta prichindelul să își canalizeze atenția asupra unei singure sarcini.

 

 • Găsește ceva de care micuțul să fie atras – Dacă îți dorești să captezi atenția unui copil rapid și ușor, tot ce trebuie să faci este să menționezi un lucru care pe acesta îl atrage sau de care este interesat. De exemplu, dacă are un personaj din desenele animate pe care îl idolatrizează, atunci încearcă să-l incluzi pe acesta în discuții. Te poți folosi de întrebarea „El/ea ce ar face în situația aceasta?”, iar astfel vei reuși mult mai ușor să obții un răspuns. Poți include personajul preferat în diferite probleme de matematică sau de logică, fiind mai ușor să-i captezi atenția celui mic.

 

Recomandări pentru copiii copii cu deficit de atentie

 

 • Ajută-l să aibă grijă de sănătatea lui mintală – Sănătatea mintală se referă în mare parte la a reuși să îți concentrezi atenția asupra momentului prezent, conștientizându-ți gândurile și sentimentele. Atunci când copilul tău este distras, încurajează-l să ia o pauză de 5 minute, să stea tăcut și să aibă un moment liniștit singur. Este bine să îl înveți încă de mic să prețuiască clipele de tăcere și să să se oprească ori de câte ori este nevoie – atunci când trebuie să ia o decizie importantă și nu se poate concentra sau când își pierde atenția de la anumite persoane sau informații.

 

Folosind aceste sfaturi, copilul tău poate începe să își dezvolte abilitățile de concentrare rapid și simplu. Deficitul de atenție este o afecțiune cu care mulți părinți și copii se confruntă din ce în ce mai des, dar asta nu trebuie să te sperie. Cu puțină răbdare, îl poți ajuta pe cel mic să se concentreze asupra sarcinilor pe care trebuie să le facă într-o zi și să devină o persoană cu o sănătate mintală excelentă.  Tot ce trebuie să faceți împreună este să învățați cum să faceți față lucrurilor care îl distrag și să descoperiți cum își poate recăpăta interesul ușor și rapid.

 

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.