Exercițiile de concentrare pentru copii – un pas înainte pentru dezvoltarea atenției și îmbunătățirea memoriei

Exercițiile de concentrare pentru copii – un pas înainte pentru dezvoltarea atenției și îmbunătățirea memoriei

”Copilul meu nu se poate concentra în timp ce își face temele. Stă atent doar câteva minute și apoi își găsește altceva de lucru” sau ”Cel mic începe o activitate, însă nu are răbdare să o termine și trece la alta, pe care o abandonează la fel de repede…” ți se par cunoscute aceste frânturi de scenarii desprinse din realitatea zilelor moderne? A trecut sau trece și prichindelul tău prin momente similare? Cunoști pe cineva apropiat care se confruntă cu lipsa de atenție și concentrare a copilului? Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus au fost afirmative, înseamnă că rândurile următoare îți pot fi de folos sau, dacă e cazul, împărtășește-le cu cei care au nevoie de ele.

1. Despre lipsa de atenție și concentrare la copii

  Despre lipsa de atenție și concentrare la copii

 

Te-ai întrebat vreodată cum și de ce apare lipsa de concentrare? Din păcate, prea puțini caută în profunzime pentru a descoperi cauza și a încerca să o elimine sau măcar să o remedieze. Mulți sar peste această etapă și trec la aflarea și aplicarea soluțiilor. Se pare că, atât anumite cauze fizice, cât și unele psihice stau la baza lipsei de concentrare și atenție. Dacă sedentarismul, somnul deficitar și nutriția ineficientă sunt principalele motive de ordin fizic care declanșează lipsa atenției, slaba relaționare dintre copil și părinte sau copil și educator sunt primele cauze de ordin psihic și emoțional care favorizează concentrarea precară.  

1.1. Atenția la copii – un aspect pe care NU trebuie să îl neglijezi

 Nu există părinte sau educator/profesor care să nu ceară de la copil atenție și răbdare. Pe plan educațional, și nu numai, atenția pare a fi cheia reușitei. Succesul și performanța se întâmplă, în mare parte, cu ajutorul său. Pentru a înțelege cât mai bine lecțiile și a-și efectua temele cu ușurință, un plus de concentrare, din partea copilului, este binevenit.  

Prin definiție, atenția reprezintă acel proces care se raportează la maniera în care omul prelucrează informațiile din jur. A fost și continuă să fie studiată și aplicată în neuropsihiatrie și psihologia cognitivă. Zi de zi, ești bombardat cu informații diverse, așadar, se impune un filtru sau un mod de selectare a celor care îți sunt necesare. Iată unul dintre motivele pentru care atenția trebuie dezvoltată încă din copilărie, prin joc, exerciții de concentrare, legături emoționale sănătoase, etc.

1.2. Atenția la copiii preșcolari – esențială pentru mai târziu

  Atenția la copiii preșcolari – esențială pentru mai târziu  

Percepția, memoria și învățarea sunt influențate în mod direct de atenție, aceasta fiind cea care selectează informațiile. Copiii care pot fi atenți în timp ce li se explică ceva, în timpul activităților de la grădiniță sau școală, își vor putea efectua mult mai ușor temele, de exemplu. Atenția la copiii preșcolari poate fi stimulată atât prin activități și jocuri dedicate, cât și printr-un stil de viață sănătos, suplimente nutritive și multă implicare din partea ta, ca părinte. Deși pare dificil de gestionat, capacitatea de concentrare a celui mic poate fi educată, iar roadele nu vor întârzia să apară.  

2. Importanța pe care  o au exercițiile de concentrare pentru copii în procesul educațional

Cu cât copilul este mai mic, cu atât îi vine mai greu să se concentreze, atenția fiindu-i atrasă de mai tot ce se întâmplă în jurul său. Nu poate sta mai mult de zece minute să asculte o poveste sau să descifreze un puzzle. Se joacă cinci minute cu o mașinuță apoi cere afară sau vrea să se uite la desene dacă aude genericul său preferat.

Vestea bună este că există o serie de exerciții cognitive prin care poate fi ajutat, cu multă răbdare, ce-i drept, să se concentreze asupra unui singur lucru, fără să mai bage în seamă stimulii din jur. Pentru ca, pe viitor, copilul să-și atingă potențialul în activitățile școlare, exercițiile de concentrare au un rol aparte. La fel și jocurile de atenție, pe care le poți încuraja chiar acasă, în fiecare zi, creând astfel o rutină benefică pentru copil.

2.1. Jocuri de atenție pentru copii pe care le poți încerca acasă

  Jocuri de atenție pentru copii pe care le poți încerca acasă  

Aici lucrurile se împart între clasic și modern, ceea ce este foarte inspirat pentru că ambele direcții sunt de mare folos. Variantele clasice de activități pentru stimularea atenției includ jocurile de memorie, cum ar fi șahul sau tablele, lego, puzzle-urile, învățarea poeziilor sau a unei limbi străine, memorarea anumitor informații. Tot un exercițiu de concentrare, care a început să capete popularitate, este meditația ghidată. 

De cealaltă parte, în direcția modernă, se regăsesc jocurile educative pe calculator, create special pentru ca cei mici să își dezvolte o sumă de abilități, pentru a-și îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare. Pentru preșcolari, astfel de sisteme educaționale moderne sunt mai mult decât perfecte! Cu ajutorul lor, aceștia pot învăța extrem de repede culorile, formele, numerele, alfabetul, și pot efectua exerciții matematice pregătitoare pentru ce urmează să facă la școală.  

Dintotdeauna, jocul a făcut parte din viața omului, însoțindu-l de la cele mai mici vârste, până aproape de maturitate. De la joc și joacă, până la exercițiile de concentrare nu a fost nevoie decât de un singur pas. Cu răbdare și perseverență, atenția și concentrarea pot fi cultivate în viața micuțului tău și vor rămâne acolo pentru totdeauna.  Sursă foto: storyblocks.com

 

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre exercițiile de concentrare pentru copii

 

De ce unii copiii nu se pot concentra așa cum trebuie la școală sau grădiniță?

Există o serie de motive pentru care copiii nu se pot concentra, mai ales când vine vorba de activitățile școlare. Iată-le pe cele mai frecvente: atunci când ceea ce urmează să facă nu li se pare interesant, când orele sunt prea intense și solicitante pentru ei sau, dimpotrivă, când ceea ce au de făcut este mult prea ușor pentru nivelul lor, când există în jur factori sau stimuli perturbatori (colegi care vorbesc/râd/plâng, muzică, TV pornit, diverse zgomote, senzația de foame – sete, etc.)

Atenția la copii poate fi mai scăzută din motive emoționale?

Din nefericire, da, atenția se poate diminua pe măsură ce problemele din interiorul familiei cresc, acestea influențând în mod direct starea mentală a copilului și, implicit, gradul său de concentrare și implicare la joacă sau la școală/grădiniță. Cu cât problemele emoționale încep să se rezolve, tonusul celui mic va fi cu totul altul, mai pozitiv și focusat.

De la ce vârstă poate un copil să folosească un joc educațional video?

Avându-i pe părinți alături pentru a-l ghida în mod corect, un copil poate să înceapă să utilizeze un joc video chiar de la vârsta de un an, cu condiția ca respectivul joc sau sistem care urmează a fi conectat la laptop sau PC să fie suficient de colorat și interactiv pentru a capta și a menține vie atenția celui mic. Prin astfel de activități virtuale, copiii sunt încurajați să-și dezvolte gândirea, memoria și imaginația, încă de la cele mai fragede vârste.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.