HIPERACTIVITATEA – Cum stăpânești un copil obraznic și încăpățânat

HIPERACTIVITATEA poza de Cover - Webee.ro

Există foarte mulți copii care sunt hiperactivi, nu au niciodată stare, întotdeauna vor să facă ceva, iar dacă sunt rugați să se cumințească, nu pot. Acest tip de micuți dau întotdeauna bătăi de cap părinților, deoarece, în majoritatea cazurilor, creează probleme atât în viața de zi cu zi, cât și la grădiniță sau școală.

În cazul în care te confrunți cu o astfel de tipologie de copil, nu trebuie să te panichezi, ci trebuie doar să te informezi cât mai mult asupra metodelor prin care îți poți cuminți prichindelul.

 

1. Ce este hiperactivitatea?

 

Hiperactivitatea este acea stare generală de agitație, din cauza căreia un copil nu-și poate găsi liniștea sau astâmpărul nici măcar pentru câteva minute. Foarte mulți părinți iau legătura cu un psiholog pentru a discuta problemele pe care le întâmpină cu copiii lor hiperactivi, greu de controlat, deoarece această afecțiune este una de comportament, care poate fi cu dificultate tratată.

Ca să înțelegi mai bine ce presupune această problemă, trebuie să afli ce simptome prezintă copii hiperactivi. Acestea sunt:

        Stare continua de agitație

        Putere de concentrare scăzută

        Nepăsare

        Schimbări bruște de atitudine

        Vorbește încontinuu

        Nu are astâmpăr nici când stă în șezut

        Nervozitate crescută

        Adesea plânge sau țipă

        Bate cu pumnul în masă când dorește un anumit lucru

Mai există câteva simptome rare, dar care pot fi întâlnite la astfel de copii:

        Tulburări de anxietate – Copilul care este nervos în marea majoritate a timpului, care are, de obicei, bătăi rapide ale inimii și manifestă transpirație excesivă

        Opoziție sfidătoare – Comportament negativ și perturbator, în special față de părinți și profesori

        Tulburare de conduită – Tendință spre a fi antisocial, de a fura, de a vandalize sau de a comite multe alte infracțiuni

        Probleme cu somnul – Imposibilitate de odihnire noaptea

        Epilepsie – Afecțiune care provoacă convulsii

        Sindromul Tourette – Afecțiune a sistemului nervos care este marcată de prezența a numeroase ticuri

        Dislexia – dificultăți de învățare

 

Ce este hiperactivitatea?

 

Hiperactivitatea se poate manifesta atât la bebeluși, cât și la copiii preșcolari, iar această problemă se manifestă diferit de la un individ la altul, însă poate fi depistată înainte de vârsta de 6 ani. Dacă un copil poate fi disciplinat și înțelegător la vârsta de 4 ani, de exemplu, alt micuț nu-și poate găsi locul și liniștea nici la 6 ani.

Trebuie înțeles faptul că hiperactivitatea nu poate fi asociată cu micuții care sunt foarte dinamici, ci aceasta este o problemă reală, care trebuie supravegheată cu atenție și urmărită, astfel încât să se realizeze o schema de tratament specifică fiecărui copil în parte. De aceea, este esențial ca de îndată ce observi că prichindelul vorbește foarte mult, țipă și plânge din senin, să iei legătura cu un specialist, care poate fi chiar medicul de familie.

Chiar dacă unele simptome tind să se atenueze pe măsură ce micuțul înaintează în vârstă, este foarte important să oferi tot sprijinul și ajutorul copiilor hiperactivi cu deficit de atenție, deoarece aceștia au un risc crescut de a nu reuși să se integreze în societate, de unde pot porni multe alte probleme de atitudine. Trebuie să reții faptul că hiperactivitatea netratată poate conduce cu ușurință la obținerea unei gândiri pesimiste sau la depresie, ceea ce nu este de dorit.

 

2. Cum poate fi remediată hiperactivitatea? 

 

Copilul hiperactiv și încăpățânat poate fi ajutat să treacă peste toate neliniștile care îi provoacă agitația continuă. Pentru a reuși acest lucru, este stringent să-i oferi toată atenția ta, să empatizezi cu acesta, să-l încurajezi zilnic și să-i oferi încredere în el. În plus, este recomandat ca majoritatea timpului să fie petrecut alături de el, pentru ca acesta să se simtă ocrotit și înțeles.

În primul rând, trebuie să iei la cunoștință faptul că un stil de viață sănătos poate ajuta copiii cu ADHD să treacă peste dificultățile zilnice cu brio. Pe lângă tratamentele recomandate de către medici, precum terapia comportamentală și diferite medicamente, un stil de viață sănătos poate ajuta la combaterea hiperactivității atât la copilul preșcolar, cât și la cei mai mari. Astfel, este indicat să oferi micuțului o alimentație bogată în fructe și legume, un program destinat sportului și obținerea cantității necesare de somn.

În al doilea rând, este foarte important să încerci să limitezi, pe cât posibil, orele petrecute în fața televizorului sau a calculatorului. Nu trebuie să-i interzici în totalitate micuțului să facă acest lucru, ci poți doar să îi oferi ocazia de a se juca zilnic aproximativ 2 ore.

 

Hiperactivitatea - Cum poate fi remediată?

 

Pe lângă toate aceste lucruri, psihoterapia este la fel de importantă pentru un copil hiperactiv. Aceasta îl poate ajuta să se deschidă în fața apropiaților, să își exprime sentimentele și să-și controleze reacțiile. Acest tip de terapie constă într-un dialog sincer, foarte prietenos cu pacientul, care îl ajută să-și conștientizeze greșelile și să-și schimbe atitudinea față de el și față de cei din jur. În plus, acest tip de tratament îl poate ajuta cu privire la viitor, îl poate ghida cu privire la deciziile pe care trebuie să le ia, fapt pentru care orice copil hiperactiv în grădiniță sau ajuns la adolescență trebuie să ia legătura cu un psihoterapeut.

Prin urmare, dacă depui tot efortul și energia pentru a-ți aduce prichindelul pe calea cea bună, acest lucru este posibil, însă ai nevoie de timp și de răbdare. Canalizează-ți toate resursele în această direcție și copilul tău va fi integrat în societate, va ști să se exprime și să se comporte cu cei din jurul său.

 

3. Hiperactivitatea – Jocuri ideale pentru copiii neastâmpărați 

 

Atunci când ai un copil hiperactiv, te poți simți obosit în permanență, motiv pentru care este indicat să găsești câteva soluții pentru a-l țină ocupat mai multe ore. Acest tip de copii trebuie să aibă în mod constant activitate, pentru a nu se plictisi și pentru a nu începe să țipe și să se comporte agresiv cu cei din jur.

Totodată, în cazul în care îi propui un joc de grup, la care participă mai mulți prieteni de-ai acestuia, trebuie să fii foarte atent la modul în care interacționează copilul tău cu restul micuților. Copiii hiperactivi au tendința de a se comportă urât cu cei din jur, de a fi în mod regulat violenți, motiv pentru care trebuie să asiști la activitățile colective ale acestora.

În cazul în care îți dorești ca cel mic să stea liniștit măcar pentru câteva momente, poți apela la ajutorul următoarelor tipuri de activități:

 • Mersul pe bicicletă

Mersul cu bicicleta reprezintă o activitate dinamică, care poate ține copiii „în priză” timp de mai multe minute. Este foarte distractiv, captează atenția și, în același timp, provoacă copilul să facă exerciții fizice. 

Dacă mergi măcar jumătate de oră cu copilul în parc pentru a se plimba cu bicicleta, există o șansă foarte mare ca cel mic să fie extenuat în momentul în care ajunge acasă și să doarmă.

 • Pictură

Pictura îl poate ajuta să se exteriorizeze, să se exprime exact așa cum își dorește. Această activitate îl poate ajuta să-și găsească liniștea, să se astâmpere și să se concentreze timp de câteva minute bune la desenul pe care vrea să-l pună pe hârtie. Este recomandat ca cel mic să picteze în interiorul unor desene grafice, pentru a învăța să fie disciplinat și să nu depășească linia de contur.

 

Hiperactivitatea - Jocuri ideale pentru copiii neastâmpărați

 

 • Fotbal

Fotbalul este un sport de echipă, care presupune exercitarea unui aport fizic ridicat, ceea ce este benefic pentru copiii hiperactivi, care trebuie să-și consume excesul de energie într-un fel sau altul. Este ideal să-ți înscrii copilul la un club de fotbal, unde să alerge timp de aproximativ 2 ore pe zi.

 • Teatru

Teatru poate ajuta acest tip de copii să se exprime, să se exteriorizeze și să se integreze în societate. În teatru trebuie să comunici cu cei din jur, pentru a putea obține un rezultat deosebit, fapt pentru care, dacă observi că cel mic este retras și are tendința de a nu vorbi cu nimeni, este indicat să cauți un curs de teatru, unde prichindelul să meargă săptămânal.

 • Consola Webee

Consola Webee este un program care conține aproximativ 50 de jocuri educative, destinate micuților cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani. Dacă cel mic adoră să-și petreacă timpul în fața laptopului, îl poți ajuta să învețe ceva în timpul acesta. 

Cu ajutorul acestei console, micuțul poate învăța formele, culorile, cifrele și poate face exerciții de memorie, ideale pentru copiii cu deficit de atenție.

 • Înot

Dacă copilul tău iubește să înoate sau încă nu a învățat să facă acest lucru, îl poți înscrie la un curs de înot, care să-l ajute să deprindă mișcările ideale pentru mersul prin apă. Este un curs benefic atât pentru copiii cu foarte multă energie, cât și pentru adolescenți și adulți.

 • Rezolvarea unui puzzle

Chiar dacă micuțul nu poate sta locului nici măcar câteva minute, este ideal să-I oferi un puzzle, pentru a-l ajuta să-și crească puterea de concentrare. Dacă observi că, la început, nu-l atrage genul acesta de joc, insistă până când prichindelul încearcă să unească piesele între ele. Cu cât se va juca mai mult, cu atât va reuși să fie atent pentru mai mult timp. Fii alături de el și ajută-l ori de câte ori are nevoie de ajutor, pentru a-i arăta că îl sprijini în tot ceea ce face.

 • Echitație

Echitația este o activitate distractivă și foarte captivantă, indiferent de vârstă. Este foarte interesant să te afli pe cal în timp ce acesta merge, iar în momentul în care reușești să-l călărești pe cont propriu, satisfacția este uriașă. Oferă-i ocazia de a obține această reușită măreață prin intermediul unui curs special, care să se desfășoare în zilele de weekend. 

 • Joaca cu plastilina

Plastilina este o pastă modelatoare care reușește să pună zâmbete pe chipul copiilor. Dacă micuțul tău este foarte activ pe tot parcursul zilei, pune-i la dispoziție mai multe culori de plastilină, cu care să se joace în momentele în care nu are ce face. 

Este recomandat să-i oferi și câteva forme special concepute în acest sens, pentru ca joaca cu această pastă să fie mult mai atractivă.

 • Mersul pe role

Mersul cu rolele este la fel ca mersul cu bicicleta. Trebuie învățat, exersat, iar în momentul în care îl deprinzi devine o pasiune. 

Dacă copilul tău adoră sporturile în natură, însă nu îi place să facă gimnastica și jogging, pune-i la dispoziție un set de role cu roți din silicon, care să-l facă să se distreze și zâmbească timp de aproximativ o oră. Este recomandat ca atât adulții, cât și prichindeii să facă sport măcar 30 de minute pe zi, iar mersul cu rolele poate reprezenta o varianta foarte distractivă de mișcare.

Copii care se joaca

 

 • Săritul corzii

Săritul corzii este foarte distractive și ajută la obținerea unui stil de viață sănătos, mai ales dacă este făcut cu regularitate. În cazul în care observi că cel mic nu mai are astâmpăr în casă, propune-i să se distreze cu coarda, pentru a sari de cel puțin câteva ori. Dacă acesta se plictisește, propune-i tot felul de jocuri care pot fi realizate cu ajutorul acestui obiect.

 

În concluzie, dacă te confrunti cu un copil cu hiperactivitate, trebuie, de fiecare dată, să fii pregătit cu o altă propunere de activitate sau de joacă. Ideal este să găsești tot felul de activități de grup sau în natură pe care să le faci împreună cu acesta, pentru a-i oferi senzația de protecție și de încredere.

 

Sursa foto. Unsplash.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.