Îmbunătățirea memoriei: PROVOCARE PENTRU PĂRINȚI – Antrenați-i pe copii în aceste 3 tipuri de jocuri!

Îmbunătățirea memoriei: PROVOCARE PENTRU PĂRINȚI

În primii ani de viață, copiii se află într-un continuu proces de cunoaștere și descoperire a lumii din jurul lor, dar și de dezvoltare treptată a abilităților primare. De aceea, părinții trebuie să facă tot posibilul ca în această primă etapă a vieții să îi antreneze pe cei mici în diverse activități distractive, în urma cărora să rezulte, în primul rând, îmbunătățirea memoriei și, în al doilea rând, dezvoltarea concentrării și a dexterității.

De altfel, noi ca adulți știm foarte bine, din rezultatele studiilor realizate de către cercetători, că al nostru creier este precum un burete în tinerețe și, mai ales, în primii ani de viață – absoarbe și reține orice informație, până în momentul în care, într-un anumit context, este nevoit să o „elimine”, adică să o folosească.

În încercarea de a ne menține mintea ageră cât mai mult timp, noi apelăm la metode complexe, la activități și instrumente cu adevărat provocatoare. Cum creierul copiilor este încă în formare, abilitatea lui de a răspunde activităților cu același nivel de dificultate este scăzută. De aceea, pe ei îi vom antrena în fel de fel de joculețe amuzante pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării, adaptate din punctul de vedere al complexității.

1. Cele mai potrivite jocuri pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării la copiii de până la 6 ani

Cele mai potrivite jocuri pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării la copiii de până la 6 ani

Deși mulți părinți se tem să le ofere celor mici acces la tehnologie, adevărul este că un program clar stabilit și însoțit de implicarea adulților nu va fi cu nimic dăunător, asta dacă include jocuri de memorie pentru copii sau orice fel de activitate educativă.

Pentru că juniorii au tendința de a imita comportamentul pe care îl observă în jur, ei vor cere insistent să se joace cu telefonul mobil, tableta, laptopul sau să se uite necontenit la televizor, dacă asta fac și părinții în marea parte a timpului. Și atunci, cea mai bună variantă de a împăca ambele părți este ca, dumneavoastră ca părinte, să le oferiți celor mici acces pe device-urile digitale, însă pentru activități educative și distractive în același timp. Există o mulțime de jocuri pentru îmbunătățirea memoriei, a atenției și a concentrării, disponibile pe diverse console/ aplicații digitale. Iată care sunt preferatele copiilor și cele care aduc cele mai bune rezultate:

1.1. Jocuri ce implică culori

Jocuri ce implică culori

Memoria vizuală este cea care se dezvoltă poate cel mai repede la copii. Răspunsurile bazate pe diferite culori, în cazul anumitor jocuri, pot fi percepute și intuite mai ușor de către cei mici, mai ales dacă vizualul este dublat de sunetele îndrumătoare ale personajelor din cadrul jocurilor.

Noi, ca adulți, știm că roșu corespunde avertismentelor, interdicțiilor, pericolelor sau incorectitudinii, în timp ce culoarea verde este semnalul libertății și al adevărului. Știm asta de foarte mult timp, poate de când părinții ne-au învățat cum este corect să traversăm strada, iar informația aceasta a rămas cu noi pe tot parcursul vieții.

Același lucru se întâmplă și în cazul copiilor. De exemplu, joculețele în care le sunt prezentate celor mici diferite obiecte din natură (fructe, legume, animale, elemente astrale etc.) îi pot ajuta să memoreze culorile acestora și, mai târziu, să le poată recunoaște în funcție de acest criteriu.

Există, de asemenea, și alte activități de îmbunătățire a memoriei, în care juniorii pot fi implicați. Dacă nu aveți deja în casă joculețe cu cuburi colorate, cu piese de construcție pentru trenulețe sau pentru căsuțe, există o mulțime de opțiuni online, care cu siguranță îi vor încânta pe micii „internauți”, fascinați de lumea digitală.

1.2. Jocuri de ordonare a numerelor sau a literelor

Jocuri de ordonare a numerelor sau a literelor

Astfel de jocuri reprezintă idei foarte bune și creative de exerciții pentru îmbunătățirea memoriei, dar și pentru învățarea cognitivă. Nu doar că, prin intermediul lor, copiii se vor distra de minune interacționând virtual cu prietenoasele personaje (literele și numerele), dar vor învăța și să numere și să ordoneze, crescător/ descrescător și alfabetic, cifrele și literele.

Dacă personajele sunt de culori diferite și chiar au grai și comunică cu cei mici, încurajându-i la fiecare pas executat corect în cadrul jocului, activitatea va fi cu atât mai plăcută. Este extrem de important ca aceste mici laude să vină și din partea părinților. Copiii, ca și adulții de altfel, reacționează pozitiv la încurajări și dezvoltă un comportament repetitiv de învățare.

1.3. Jocuri de tip cartonașe pereche

Jocuri de tip cartonașe pereche

Este foarte posibil ca fiecare dintre noi să fi jucat, cel puțin o dată în viață, un joculeț în care să fim nevoiți să facem perechi de cartonașe care prezintă aceeași imagine.

Dintre toate jocurile pentru copii, acesta solicită cel mai mult atenția și memoria. Fiind nevoiți să rețină care este cartonașul în spatele căruia se află desenul cu pisicuța în copac, de exemplu, și să găsească un altul, care ascunde aceeași imagine, este un efort cognitiv semnificativ pentru creierul juniorilor. Implicarea lor în astfel de jocuri este considerată una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a memoriei, într-un mod distractiv, care nu le va lăsa impresia de lecții sau educație strictă (de care mulți nici nu vor să audă când sunt foarte micuți).

Desigur, există și alte jocuri ce pot fi catalogate ca tehnici de îmbunătățire a memoriei pentru copii, pe care cei mici le pot juca în mediul digital de care sunt atât de fascinați. Câteva exemple de acest fel pot fi observate în videoclipul de mai jos.

Acestea sunt opțiunile disponibile pe consola Webee, care sunt atât pe placul copiilor, cât și al părinților.

Așadar, alocați-vă câteva minute pe zi pentru a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte memoria, atenția și inteligența într-un mod distractiv și amuzant. Veți vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.

Sursă foto: shutterstock.com, pinterest.com

2. Întrebări și răspunsuri frecvente despre îmbunătățirea memoriei la copii

Ce ajută memoria la copii?

Cele mai potrivite activități de dezvoltare a memoriei pentru copiii de până în 6 ani sunt jocurile sau activitățile ce le provoacă plăcere și le stârnesc emoții pozitive (fericire, curiozitate, entuziasm, sentimentul de mândrie etc). Jocurile cu piese colorate, cu numere, litere sau cu diferite cartonașe pereche sunt idei excelente, indiferent dacă spațiul în care ele se desfășoară este real sau virtual/ digital.

Ceaiul pentru memorie și concentrare la copii sau pastilele sunt într-adevăr eficiente?

Eficacitatea ceaiurilor sau a suplimentelor pentru memorie este greu de demonstrat. Este posibil ca, prin mineralele și vitaminele pe care le conțin, acestea să contribuie la obținerea unor rezultate mai bune în procesul de creștere al copiilor. Cu toate acestea, în lipsa unui antrenament constant și planificat al dezvoltării cognitive, suplimentele alimentare nu au un randament foarte bun.

Ce jocuri de memorie și concentrare să-i propun copilului?

Pentru ca cel mic să se implice în activitățile educative, de dezvoltare a memoriei, el trebuie să le perceapă ca pe niște jocuri distractive și amuzante. Astfel, cele cu imagini viu colorate, cu forme geometrice, cu numere și litere ce trebuie aranjate într-o ordine logică sau cu fel de fel de cartonașe, cu ajutorul cărora trebuie să formeze perechi, sunt idei foarte practice și eficiente, căci contribuie la dezvoltarea abilităților primare și sunt, în același timp, plăcute pentru copilași.

Ce recomandă specialiștii pentru îmbunătățirea memoriei la copii?

Specialiștii care au investigat îndelung modul în care se dezvoltă creierul copiilor susțin că este foarte important antrenamentul zilnic al minții. Bineînțeles, complexitatea jocurilor și a activităților în care sunt implicați pentru a-și dezvolta inteligența trebuie crescută gradual.

Pe lângă asta, experții spun că un rol foarte important îl are și alimentația și aici au adus în discuție vitaminele și mineralele necesare celor mici, dar și acizii grași esențiali, la vârste puțin mai înaintate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.