Jocurile matematice și importanța acestora pentru dezvoltarea unei gândiri analitice la copii

cover - Jocurile matematice si importanta acestora pentru dezvoltarea unei gandiri analitice la copii
În general, copiii sunt deschiși și dispuși să învețe lucruri noi, atât timp cât le sunt prezentate într-o manieră distractivă și amuzantă. Astfel, cei mici trebuie încurajați în anii de formare, perioada de la 3 la 14 ani, să-și dezvolte capacitățile intelectuale și creative prin rezolvarea jocurilor matematice pentru copii, cu o intervenție minimă, dar susținută, din partea adulților. Jocurile logico-matematice îi determină să ia decizii, obicei care le dezvoltă abilități, precum rezolvarea problemelor, gândirea rațională și analitică, identificarea de strategii și acționarea în situații critice.
 
 
Gândirea analitică este o componentă a gândirii vizuale, care presupune capacitatea de a rezolva probleme în mod rapid și eficient. Acest tip de gândire implică o abordare metodică, pas cu pas, ceea ce va permite descompunerea problemelor complexe în unele mai simple, care pot fi gestionate. Corelarea gândirii analitice cu jocurile matematice reiese din modul în care cei mici acționează în soluționarea lor:
 
  • concentrare pentru a înțelege premisele și detaliile problemei;
  • axare pe planificare și crearea strategiei de urmat;
  • creșterea încrederii în sine și a coeficientului de inteligență;
  • reflectare asupra acțiunilor și deciziilor luate, pentru a determina ce funcționează și ce nu.

 

2. Jocurile didactice matematice la grădiniță și la școală

 

Jocurile didactice matematice la grădiniță și la școală
 
Jocurile didactice matematice incluse în programa de grădiniță sau școală primară pot fi o pauză binevenită de la studiul clasic, ce poate fi perceput de copil drept plictisitor și greoi. Cu toate acestea, deși jocurile sunt distractive, nu trebuie neapărat folosite pentru a preda concepte noi, ci pentru revizuire și exersare. După prezentarea noțiunilor, educatorii și profesorii pot utiliza jocuri matematice logice pentru a arăta cum funcționează acestea și practic, nu doar în teorie.
 

3. De ce funcționează jocurile matematice la copii?

 

De ce funcționează jocurile matematice la copii?
 
În general, jocurile matematice distractive presupun un set de reguli, un scop și competiție – fie față de ceilalți jucători, fie față de propriul scor. Regulile și scopurile clare sunt importante. Astfel, cei mici știu ce trebuie să facă. Competiția contează, deoarece transformă activitatea într-o provocare. Un joc logico-matematic bun este cel cu un nivel potrivit de dificultate, așa cum sunt cele pentru preșcolari, din grupa mică, mijlocie sau grupa mare, de exemplu, ori cele pentru copiii mai mari.
 
Confruntându-se cu perechea “problemă-soluție”, copiii trebuie să ia decizii și să creeze strategii. Șansa negarantată de a câștiga face lucrurile mai distractive și mai captivante. Dacă participi la astfel de exerciții, vei observa care sunt punctele forte, dar și slăbiciunile copilului tău, dar și care este rolul jocului în dezvoltarea sa. Iar dacă cel mic și câștigă, mai ales atunci când se joacă cu un adult, îi va da un plus de încredere în sine.
 

4. Exemple de jocuri matematice

 

Exemple de jocuri matematice
 
Există multe tipuri de astfel de activități, fiecare ajutându-l pe cel mic să exerseze și să dezvolte diferite abilități. Poți găsi mai jos unele dintre cele mai bune exemple de jocuri matematice:
  • Potrivire, Aranjare: dominos, forme și obiecte geometrice. Dezvoltă memoria și capacitatea de a ține evidența lucrurilor. Sunt potrivite pentru grupa mică.
  • Strategie în spațiu: șah, table, 4 pe un rând, X și 0. Dezvoltă memoria, logica și orientarea în spațiu. Sunt potrivite pentru grupa mijlocie, grupa mare și preșcolari.
  • Strategie cu numere: Uno, tabinet, război, remi. Dezvoltă abilitatea de a număra și de a identifica numere. Sunt potrivite pentru preșcolari.
  • Gestionarea resurselor: Monopoly. Dezvoltă abilitatea de a număra, gestionarea banilor și a resurselor. Sunt potrivite pentru preșcolari.
De asemenea, jocurile vin și în formate diferite. Există atât unele care nu implică tehnologia, cum sunt board game-urile și jocurile de cărți, cât și cele pe calculator, cum sunt cele video sau pe console, care se pot conecta la computer sau alte dispozitive, foarte atractive pentru micuți. În concluzie, în era vitezei, jocurile sunt una dintre cele mai bune modalități de a încetini ritmul. Fie că cel mic se joacă de unul singur, fie împreună cu alți prichindei, beneficiile jocurilor matematice în dezvoltarea abilităților de gândire analitică și orientată pe soluții sunt de necontestat.
 
Sursa foto: storyblocks.com, rawpixel.com

 

5. Întrebări frecvente despre jocurile matematice

 
De la ce vârstă poți folosi jocuri matematice pentru copii?

Pot fi introduse în programul micuților de 2-3 ani, atât timp cât sunt potrivite vârstei. Jocuri mai simple, cum sunt cele de identificare a formelor și obiectelor geometrice, se potrivesc chiar și celor de 1 an.

Care sunt avantajele jocurilor matematice?

Principalele avantaje sunt dezvoltarea unei gândiri logice și raționale, identificarea strategiilor și luarea deciziilor în situații critice. 

Care este dezavantajul jocurilor de matematica?

Dezavantajul principal al acestui tip de activități este oboseala psihică, dacă jocurile nu sunt adaptate vârstei. De aici, copilul, în cazul în care nu va putea rezolva exercițiul, va suferi o dezamăgire și nu va dori să mai încerce.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.