Rolul jocului în dezvoltarea copilului – Abordări corecte și greșite pe care trebuie să le știe orice părinte și tutore!

Rolul jocului în dezvoltarea copilului – Abordări corecte și greșite pe care trebuie să le știe orice părinte și tutore

 

Toată lumea știe că un copil sănătos este unul curios, care vrea să descopere, să se joace, să se amuze și să învețe. Părinții, educatorii, profesorii și alți specialiști sunt de părere că jocul poate fi chiar definiția perfectă a copilăriei. Prin el, cei mici descoperă mediul înconjurător și întreaga lume și vor fi pregătiți cum se cuvine pentru a face față provocărilor pe care le vor întâlni în viața de zi cu zi, fără să fie nevoie de intervenția constantă a unui adult.

În articolul de mai jos, vei afla câteva informații utile despre joc și despre importanța lui în dezvoltarea copilului preșcolar, în așa fel încât să poți să iei cele mai bune decizii cu privire la evoluția prichindelului tău.

1. Ce este jocul și care este rolul său în dezvoltarea copilului preșcolar

Jocul este o activitate care produce multă plăcere și bucurie, copiii de vârstă preșcolară fiind tentați să se joace tot timpul – singuri, alături de ceilalți prichindei sau de adulți. Specialiștii sunt de părere că jocul poate fi considerat o concentrare de acțiuni, trăiri și stări sufletești, care produce satisfacție prin el însuși, nu neapărat prin rezultatele lui. 

Pentru a înțelege mai bine rolul său în dezvoltarea copilului preșcolar, părinții ar trebui să rețină câteva lucruri interesante și să abordeze corect fiecare situație în parte, ținând cont de următoarele idei:

 • Jocul reprezintă un mod de comunicare
 • Jocul presupune învățare
 • Jocul permite copilului să se identifice cu adultul
 • Jocul este o activitate distractivă
 • Jocul contribuie la dezvoltarea personalității copilului 

Ce este jocul și care este rolul său în dezvoltarea copilului preșcolar

Mămicile și tăticii care nu înțeleg cu adevărat rolul jocurilor și al jucăriilor în viața copiilor sunt cei care se miră mai târziu de ce aceștia nu au reușit să învețe la fel ca alți colegi de la grădiniță sau de la școală, de ce nu cunosc culorile, zilele săptămânii, numerele până la 10 sau alte lucruri simple, deși au mai mult de 3 ani. Din acest motiv și nu numai, joaca este cu adevărat esențială în viața celor mici, iar adulții nu trebuie să-i priveze de această plăcere a copilăriei

2. Abordări greșite ale jocului în dezvoltarea copilului

O abordare greșită poate fi considerată promovarea de către adulți a jocului agresiv, care încurajează, practic, dezvoltarea unor trăsături negative de personalitate, cu mare impact în relațiile pe care cei mici le vor avea cu ceilalți din jur, acasă, la locul de joacă sau la grădiniță. Tipul de jucărie, pe care îl vor avea la dispoziție, trebuie ales cu atenție. Părinților le revine datoria de a face cu responsabilitate o opțiune în acest sens și de a veghea la respectarea regulilor.

O altă greșeală, făcută adesea de către cei mari, este așezarea preșcolarului în fața televizorului sau a laptopului, pentru a scăpa de grija lui. Intrat în lumea virtuală, el va intra în contact cu diferite jocuri video, ce promovează acte de violență. În scurt timp, se va observa care este rolul lor în dezvoltarea personalității celui mic. Practic, el va învăța că este normal să lovească și să obțină, astfel, diferite lucruri sau o va face doar din plăcere.

Abordări greșite ale jocului în dezvoltarea copilului

3. Rolul jucăriei în dezvoltarea fizică și psihică a micuților

Jucăriile sunt instrumentele perfecte, care permit copiilor să evadeze din lumea reală și să pătrundă într-una minunată, magică și care contribuie decisiv la dezvoltarea cognitivă, socială, emoțională și lingvistică. 

 • stimulează creativitatea
 • îi ajută să-și exprime emoțiile, fie negative, fie pozitive
 • generează jocuri simbolice
 • cu ajutorul lor, copiii creează reguli proprii și își îmbunătățesc capacitățile lingvistice
 • îi invită la interacțiune între ei sau cu adulții
 • îi învață să negocieze, să preia inițiativa
 • stimulează aptitudinile de concentrare și de memorare
 • încurajează anumite trăsături de personalitate

Jucăriile interactive și educative ar trebui să fie cele mai utilizate de părinți și educatori, în așa fel încât contribuția jocului la dezvoltarea personalității copilului să fie una vizibilă. Un produs interesant ar fi consola specială, ce se poate conecta la PC sau laptop, unde se pot aborda diferite jocuri interactive, dezvoltându-se, astfel, în același timp, peste 20 de abilități. Un astfel de joc este sistemul Webi premium 50, ideal pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani. 

Nu trebuie uitate nici cele care promovează mișcarea. Exercițiile fizice trebuie să facă parte din viața oricărui copil, pentru că îl ajută să se dezvolte armonios. Din fiecare casă nu vor lipsi mingea, corzile de sărit, patinele cu rotile, bicicleta. 

Creativitatea și imaginația preșcolarilor pot fi stimulate cu ajutorul jucăriilor care nu oferă totul de-a gata, ci sunt doar o punte către punerea în practică a diferitelor scenarii. Micuții vor învăța să gândească singuri, să vină cu diferite idei, iar acestea vor putea deveni realitate cu ajutorul cuburilor de lemn, a seturilor de construcție, a materialelor pentru scris, desenat și pictat, a căsuțelor și hainelor pentru păpuși, a seturilor de bucătărie și nu numai. 

Rolul jucăriei în dezvoltarea fizică și psihică a micuților

În concluzie, rolul jocului în dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a preșcolarului este o realitate a societății umane de astăzi și trebuie înțeles cu adevărat de către toți adulții din jurul celor mici, indiferent că este vorba despre părinți, autorități, educatori, specialiști sau medici.

surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.